Press "Enter" to skip to content

Wat ben jij? Een peer, appel, plank of zandloper?

Over het algemeen houd ik me liever bezig met beauty en lifestyle, maar zo nu en dan vind ik het ook leuk om wat te schrijven over fashion.
Zo heb ik al eens tips gegeven om je kleding mooi te houden en schreef ik over de hoeveelheid grondstoffen in onze kleding. De laatste tijd heb ik me verdiept in de wereld van figuurtypes. Ik heb namelijk nooit geweten wat mijn figuurtype is, en wilde daar graag meer over te weten komen. Het resultaat van mijn mini-onderzoek deel ik graag in deze blogpost.

Verschillende figuurtypes

Op het internet wordt erg veel geschreven over figuurtypes. Kledingwinkel Mona Mode maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen type A, H en V, waarbij de letters corresponderen met het figuurtype. Type A wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door een smal bovenlichaam en vrij volle bovenbenen. Een aantal fashionblogs voegt daar nog een X, O en 8 aan toe.
Hoewel redelijk wat fashionblogs deze typering aanhouden, zijn er meer fashionblogs die uitgaan van een andere typering. Ik presenteer jullie: de appel, peer, plank en zandloper!
Appel
Mensen met een appelfiguur hebben vaak wat bredere schouders en grotere borsten, in combinatie met slanke benen en smalle heupen. Ook hebben mensen met dit figuurtype vaak een wat rondere buik, waardoor hun lichaam korter lijkt. Ruimvallende bloesjes, T-shirts met V-hals en tops met een mooi decolleté kunnen er in dit geval voor zorgen dat de bovenkant van het lichaam langer en slanker lijkt.
Peer
Onder Belgische vrouwen komt een peerfiguur het vaakst voor. Bij een peerfiguur zijn de heupen breder dan de schouders, de borsten relatief klein en de bovenbenen wat dikker. Het bovenlichaam is dus smaller dan het onderlichaam. Mensen met dit figuur wordt aangeraden bovenkleding met felle kleuren te dragen, zodat het bovenlichaam extra wordt geaccentueerd.
Plank
Een plankfiguur staat erom bekend een vrijwel gelijke omvang van schouders, taille en heupen te hebben. Vrouwen met dit figuur kunnen rondingen creëren door bijvoorbeeld een riem om de taille te dragen. Ook doen zij er goed aan wat wijdere broeken en rokken te kiezen.
Zandloper
Het laatste figuurtype dat ik wil bespreken wordt vaak gezien als het meest ideale figuur: de zandloper. Bij de zandloper zijn de schouders en heupen ongeveer even breed, terwijl de taille juist smal is. Mensen met een zandloperfiguur hebben het geluk dat vrijwel alle kleding ze goed staat. Het accentueren van de taille zorgt ervoor dat de vormen van de
zandloper nog eens extra worden benadrukt.
Zelf ben ik eerder een peer, en jij?