Press "Enter" to skip to content

Muziek als middel om in je levensonderhoud te voorzien

Om te leven op muziek, zijn er niet dertigduizend oplossingen. Je moet denken aan zijn activiteit als professional, je er fulltime aan wijden, theorie en praktijk enorm studeren, maar niet alleen. Het is ook belangrijk om naar het midden te komen, om een groot netwerk van contacten te maken. Ontmoeting met andere professionals, en niet alleen als muzikant, kunt u ook het beheer, bewerken of zelfs productie. Uiteraard kunnen deze beroepen worden geleerd, vandaar het nut van een grondige kennis van alle facetten van de muziekberoepen. Houd het hoofd koel, denk niet dat je een meer getalenteerde muzikant bent dan wie dan ook. De verschillende actoren waarmee we samenwerken, moeten een goed beeld hebben van onze samenwerking met hen. Het gaat evenzeer om efficiëntie als om de menselijke kant van de dingen.

In principe is er geen magie in deze business. Het is geen sprookje. De legendarische instrumentalisten die als voorbeeld kunnen dienen zijn vaak namaak om shows winstgevend te maken. Om van muziek te kunnen leven, moet je het idee opgeven dat je alleen gezien hoeft te worden met je ogen of oren vol. Je moet ‘s ochtends opstaan, een netwerk onderhouden van potentiële partners (ingenieurs, producenten, managers, turners, andere muzikanten…) en er hard aan werken om ervan te leven.

Een gecompliceerde manier van leven

Natuurlijk valt niet alles zo uit elkaar. Wat mij betreft ben ik nog steeds in het stadium waarin ik mijn netwerk van contacten aan het ontwikkelen ben, en waarin ik mijn agenda voor de komende maanden aan het invullen ben, waarbij ik enorme concessies in mijn sociale leven accepteer om hele maanden van geplande opnamesessies vanaf november te blokkeren, om muziek te spelen die niet van mij is. We moeten met alles beginnen!

Als ik mijn netwerk ontwikkel door deel te nemen aan projecten van anderen, is het waarschijnlijk dat mijn producent mij nieuwe contracten zal aanbieden, waardoor ik steeds meer mensen zal ontmoeten die mijn manier van werken ook echt zullen zien. Toen ik eenmaal begon met het opbouwen van een behoorlijk stevige reputatie, zou ik meer kaarten in mijn hand hebben om mijn eigen projecten voor te stellen, om te kiezen met welke partners ik wilde samenwerken. Maar je moet geduld hebben.

Hoeveel verdient een muzikant?

Om u een idee te geven van wat een muzikant als ik, die fulltime in de muziek begint te werken, kan verdienen, kost het tussen de 100-250€ per concert, 70€ netto voor 8 uur opname of repetitie. Dit lijkt misschien juist, behalve dat niet alle contracten garanderen dat studio-opnames bij de repetitie worden betaald, dat niet elke maand studio-opnames worden gemaakt en dat sommige concerten zoals trampolines niet worden betaald.

Ik schat dat ik in 6 maanden tijd alleen muziek heb gemaakt van iets meer dan 2500€. Maar hoe meer we echter werken, hoe meer voorstellen we hebben en hoe meer voorstellen we hebben, hoe duurder we zijn en dus hoe hoger de salarissen. Ik denk dat het grootste probleem bij het starten van een fatsoenlijke carrière is het accepteren van het feit dat je in het begin niet veel verdient en te snel wilt gaan, of andere professionals in de sector niet vertrouwt.